Menu Sluiten

Batterijveiligheid

Als een Lithium batterij in ’thermal runaway’ raakt, ontstaat een gevaarlijke situatie met extreme temperaturen, vaak fel uitslaande vlammen en rondvliegende (metalen) delen. Wat ook zeker niet moet worden onderschat is de grote hoeveelheid gas die hierbij vrijkomt.  Afhankelijk van het type batterij kan dit oplopen tot 0,7 liter gas per watt uur. Bij een laptop met een 60Wh accu is dit al gauw ruim 40 liter gas. Bij de ontwikkeling van al onze brandveilige producten worden al deze factoren in het ontwerp meegenomen. 

Een voorbeeld hiervan is de Suppression Kit, of Bluskit, die speciaal is ontwikkeld voor incidenten met Lithium batterijen in afgsloten ruimtes, zoals vliegtuigen en voertuigen. 

Suppression kit

Met de Lith-Ex AVD blusser wordt de brand snel en effectief geblust, waarna het apparaat of de accu veilig in de onbrandbare tas kan worden opgeborgen. De tas is ontworpen voor een worst-case scenario waarbij een ongebluste 100 procent volgeladen accu in de tas in thermal runaway gaat. Er komen geen vlammen, vonken of metalen delen naar buiten en de buitenzijde van de tas blijft koel genoeg om schade aan de omgeving te voorkomen. Met de unieke ‘flame arrester’ worden de excessieve gassen afgevoerd zodat de tas zelfs in tact blijft met accu’s van meer dan 300Wh. Een testvideo met een 314Wh accu ziet u hieronder.