Menu Sluiten

Veelgestelde vragen batterijbrand

Vragen over risico’s met Lithium-Ion batterijen. Wat zijn de risico’s en op welke manier kan je risico’s met accu’s beheersen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over Lithium batterijbranden.

Vraag: Wat is thermal runaway? 


Antwoord: Dit is het ’thermisch op hol slaan’ van een Lithium-Ion batterij. Een proces waarbij de temperatuur in de batterij zo hoog wordt dat de omstandigheden veranderen wat voor nog hogere temperaturen zorgt. Gevolgen zijn zeer hoge temperaturen, het vrijkomen van (gevaarlijke) gassen en vaak een zeer felle vuurzee, projecties van electrolyte en metalen delen. 

Vraag: Wat zijn oorzaken van thermal runaway?


Antwoord: Thermal runaway kan door diverse factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken van thermal runaway zijn: overladen van de batterijen (vaak door foutieve laders), beschadiging, oververhitting, kortsluiting en te snel ontladen van de batterij. 

Vraag: Is een accubrand te blussen met een schuimblusser?  


Antwoord: Zeer beperkt. Schuim zal in eerste instantie de vlammen neerslaan, maar door de isolerende werking van het schuim zal de temperatuur van de vuurhaard weer oplopen waardoor de thermal runaway niet wordt gestopt. 

Vraag: Is een accubrand te blussen met een poederblusser?  


Antwoord: Nee, een poederblusser zorgt niet voor koeling van de vuurhaard waardoor de thermal runaway niet wordt gestopt. 

Vraag: Is een Lithium batterijbrand te blussen met water?  


Antwoord: Zeer beperkt en met risico’s. Water geleidt, dus er zal kortsluiting ontstaan. Hiernaast kan de reactie van water op de accu leiden tot ontplofbaar waterstofgas. Het blussen van accu’s met water is dus niet zonder risico’s. Hoewel water wel voor koeling zorgt, is er door de lage viscositeit zeer veel van nodig om enige effectiviteit te hebben. 

Vraag: Hoe effectief zijn blusmiddelen met water en een additief bij Lithium batterijbranden?  


Antwoord: Zeer beperkt. Bij de meeste blusmiddelen die bestaan uit water met een additief, heeft het additief (vaak minder dan 1%) geen toegevoegde waarde ten opzichte van blussen met 100 procent water. Sterker nog, uit onze testen is gebleken dat water effectiever is bij batterijbranden dan water met een additief. AVD is geen water met een additief, maar is een dispersie met tenminste 13% vermiculiet. Dit maakt AVD het beste blusmiddel voor Lithium batterijbranden. 

Voor meer informatie over het AVD blusmiddel klik hier